Corona-update: Circulaire over belastbaarheid van zgn. heropstartoverbruggingsrecht verschenen

Het heropstartoverbruggingsrecht is onlangs in het leven geroep om bepaalde door de Coronacrisis zwaar getroffen sectoren, zoals horeca te ondersteunen tijdens hun heropstart.

Corona-update: Circulaire over belastbaarheid van zgn. heropstartoverbruggingsrecht verschenen

Het heropstartoverbruggingsrecht is onlangs in het leven geroep om bepaalde, door de Coronacrisis zwaar getroffen sectoren zoals horeca te ondersteunen tijdens hun heropstart. Deze tegemoeting komt dan naast het crisisoverbruggingsrecht voor zelfstandigen te staan die door de Coronacrisis hun activiteiten moesten stopzetten. Hoe dat heropstartoverbruggingsrecht wordt belast, heeft de fiscus onlangs laten weten in een circulaire van 4 september 2020.

Bij zelfstandigen zonder vennootschap, d.w.z. verkrijgers van winsten of baten wordt de vergoeding afzonderlijk belast tegen 16,5%. Hierbij moet wel de zgn. 4x4-regel in acht worden genomen. Voorwaarde is nl. dat de vergoeding niet meer bedraagt dan het gezamenlijk netto belastbaar beroepsinkomsten van de laatste 4 inkomstenjaren. Valt de uitkering toch groter uit, dan gelden de progressieve tarieven in de personenbelasting. Voor bedrijfsleiders is de uitkering sowieso belastbaar in hun privéaangifte tegen de progressieve tarieven.